Anja pošilja pozdrave iz Avstrije

Kariera pri HOFERju

Pogovarjali smo se z Anjo Bajuk, ki trenutno opravlja delo managerke oddelka Global Business Coordination v Avstriji. Povedala nam je več o svojem delu pri HOFERju in svojih izkušnjah z delom v tujini.

Anjina želja, da se pridruži HOFERju je bila velika in v podjetje je na mesto regionalne vodje prodaje vstopila leta 2019. Za delo v tujini so jo navdušili sodelavke oziroma sodelavci in kolegi iz drugih držav, s katerimi so se srečevali na internih izobraževanjih v sklopu HOFER AKADEMIJE. Ko je dobila priložnost za delo v tujini, ni oklevala. »Vedno sem si želela izkusiti življenje in delo v tuji državi. Napotitev je pomenila veliko spremembo. Zavedala sem se, da je selitev velik korak izven cone udobja, a hkrati pomeni tudi poslovno in osebno rast.«

Hobiji: Rada imam sprehode v naravi, še posebej planinarjenje in kolesarjenje. Rada potujem, v zadnjem času pa namenjam pozornost učenju nemščine.

Zakaj rada delam v podjetju HOFER?

Tudi osebno se lahko se poistovetim in živim vrednote, ki jih HOFER zasleduje. HOFER oziroma celotna skupina ALDI ima zanimiv poslovni model, ki ga dela drugačnega od ostalih, a zelo uspešnega. Všeč mi je, da smo moderno, multinacionalno podjetje, usmerjeno v prihodnost in najpomembnejše, da smo podjetje, ki ceni zaposlene.

Kako se spominjaš svojega začetka v podjetju HOFER Slovenija?

Spominjam se, da je bila moja želja pridružiti se podjetju zelo velika. Imela sem jasen cilj in ga zasledovala. Pred samim zaposlitvenim razgovorom sem imela intenziven tečaj nemščine in se na pogovor v nemščini dobro pripravila, čeprav pred tem 8 let nemščine praktično nisem uporabljala.

Začetki so bili zelo zanimivi, najbolj všeč pa mi je način, kako HOFER v delo uvaja nove managerje. Zelo pomembno je, da manager pozna delo svojih zaposlenih, zato mora na začetku zaposlitve nekaj časa preživeti na njihovem delovnem mestu (v mojem primeru je bila to trgovina). To je definitivno tista izkušnja, ki mi bo za vedno ostala v spominu.

Kako si izvedela za priložnost dela v tujini? Je bila Avstrija tvoja prva izbira?

Za delo v tujini sem izvedela prek internih kanalov. Prav tako je kolega eno leto pred mano odšel v tujino in delil z mano svoje izkušnje. Imela pa sem tudi stik s kolegi iz drugih držav (Avstrije, Švice in Italije), s katerimi smo si mnenja in izkušnje izmenjevali na internih izobraževanjih v tujini, v sklopu HOFER AKADEMIJE.

Kako bi opisala svojo izkušnjo napotitve v tujino, česa si se najbolj veselila?

Iskreno sem se zelo veselila novih izzivov. Vedno sem si želela izkusiti življenje in delo v tuji državi. Napotitev v tujino je pomenilo veliko spremembo. Zavedala sem se, da je selitev velik korak izven cone udobja, a hkrati pomeni tudi poslovno in osebno rast.

Vse se je dogajalo zelo hitro, ampak je pomagalo, da sem imela podporo s strani družine, prijateljev in kolegov pri podjetju HOFER. Podjetje je pomagalo pri tranziciji in mi omogočilo enostavno selitev (iskanje stanovanja, selitev, urejanje dokumentov, davčno svetovanje itd.).

Kratko opiši svoje delo in naštej 3 stvari, ki so ti pri tem najbolj všeč.

Upam si trditi, da delam na največjem projektu, ki obstaja pri podjetju. Teme, s katerimi se največ ukvarjam, so močno povezane z IT področjem, zlasti digitalizacija in avtomatizacija – robotizacija procesov. Zanimivo je, kako tudi koncept umetne inteligence postaja čedalje pomembnejši v našem podjetju.

Zanimivo je delati v tuji državi in v mednarodnem teamu. Trenutno imam sodelavce iz Amerike, Anglije, Avstrije, Avstralije, Nemčije in Madžarske. Skoraj vsakodnevno pa sodelujemo tudi z vsemi ostalimi državami, v katerih je prisoten ALDI/HOFER. Kljub kulturnim razlikam je naše sodelovanje zelo dobro, kar je ključno za uspeh.

Tvoj nasvet za vse, ki se odločajo za delo v tujini:

Pomembo je, da imamo cilje in želje. Stopanje iz cone udobja nam omogoča rast. Sledite svojim sanjam, da ne boste nekoč obžalovali stvari, ki jih niste naredili.

Več zgodb naših sodelavk in sodelavcev najdeš tukaj:

Team building za bolj povezano ekipo

15.11.2021

Team buildingi so ena izmed ugodnosti, ki jo podjetje HOFER nudi svojim sodelavkam in sodelavcem s preprostim ciljem, da v ekipi vlada prijetno timsko vzdušje in zadovoljstvo. Ekipe sodelavcev si vsako leto organizirajo team building po svojem okusu in na takšen način krepijo odnose znotraj ekipe in se bolje spoznajo tudi izven službenega okolja.

Preberi več

TransFERzala - ko osvajamo vrhove, žige in nagrade

18.10.2022

Pri HOFERju smo že drugo leto pripravili nahrbtnike ter se s sodelavkami in sodelavci odpravili osvajati slovenske vrhove. Lani smo v premierni izvedbi projekta TransFERzala osvojili 773 vrhov.

Preberi več

HOFER smo ljudje: Evina karierna zgodba

30.11.2021

V samem središču delovanja podjetja HOFER Slovenija so ljudje, ki vsak s svojimi močmi skrbijo, da je HOFER trgovina, v katero radi zahajate. Podjetje danes zaposluje več kot 2000 sodelavk in sodelavcev, ena izmed njih je tudi Eva.

Preberi več